De biodiversiteit is wereldwijd in crisis. De snelheid waarmee planten- en diersoorten vandaag de dag verdwijnen is in de geschiedenis nooit eerder waargenomen. Bij pogingen tot natuurherstel rijst de vraag hoever terug in de tijd men het referentiepunt moet en kan leggen. Wat kan de rol van publiekshistorici zijn in dit wereldwijde en interdisciplinaire vraagstuk? We kijken met een andere blik naar bronnen en collecties en waarderen het vermogen om verhalen te vertellen. In onze zoektocht naar de disciplinaire wortels in de Naturalis Historia, zetten we voet aan de grond in het Gents Universiteitsmuseum (GUM) en de Plantentuin. 

Team Verleden Week 2025

Masterstudenten publieksgeschiedenis

Verleden Week is in de eerste plaats een projectweek voor en door studenten. De studenten van het Onderzoeksseminarie Publieksgeschiedenis bereiden Verleden Week inhoudelijk voor: per twee organiseren ze een Atelier voor medestudenten met telkens een andere onderzoeksvraag, bronnencorpus, eindproduct en maatschappelijke partner. Ze worden daarin begeleid door lesgevers: Koen Aerts, Leen Bervoets, Fien Danniau, Manon Mortier.

Werkgroep

Verleden Week is meer dan een onderzoeksweek. Een team van studenten zet de schouders onder het sociale, culturele, culinaire en feestelijke werk en geeft zo vorm aan de studentenweek. Meer info bij Stan Vertommen, Winde Goderis, Marthe Clymans, Lara Ergül Claeys, Annamaria Van Ingelgem en Roxan. Hoe meer zielen hoe meer vreugd: zelf goesting of talent dat je wil inzetten voor Verleden Week? Mail stan.vertommen@ugent.be.

Stuurgroep Natuur

Voor de historische en didactische begeleiding en een randprogramma vol workshops en sprekers, zorgt een team van medewerkers van de opleiding: Johan Belaen, Fien Danniau, Janna Everaert, Sander Govaert, Thijs Lambrecht, Stefan Meysman, Jan Vandersmissen.

Coördinatie en contact

Voor coördinatie, overzicht en als contactpunt binnen en buiten de opleiding zorgen Fien Danniau en Johan Belaen, onderwijsbegeleiders van de opleiding Geschiedenis.