Middeleeuwse abdijen worden beschouwd als plaatsen van rust waar monniken zich in absolute stilte konden wijden aan gebed. In de jachtige wereld vandaag gaan mensen op zoek naar mentale rust en afzondering. Daarbij worden abdijgebouwen niet zelden gezien als plaatsen voor bezinning. Maar hoe leefden die monniken eigenlijk in de middeleeuwen? Bestond de dagelijkse routine van een monnik enkel uit werken en bidden? We ontrafelen aan de hand van authentieke middeleeuwse bronnen en studie van de ruimtelijke indeling van het klooster het dagelijkse leven binnen de dikke muren. Deze kennis verwerken we vervolgens tot een publiekshistorische rondleiding. Op welke manier kan de ruïne van de Sint-Baafsabdij ontsloten worden met respect voor haar authentieke karakter? Via de erfgoedapp van Faro en digitale skills uit de 21ste eeuw verkennen wij alvast de mogelijkheden.

Team

Phaedra Vanoppen, Matthias Polet, Jeroen Deploige, Johan Belaen, Els De Paermentier, Kristin Van Damme, Tineke Van Gassen, Marie Deryckere, Ward Vercauteren, Helena Van Cauwelaert, Lauren Van Desteene, Ceddrich Gordenne, Manon Mortier, Vital Stichelbaut, Signe Meersseman, Laurens Vanhoutte, Falco Van der Schueren

Contact: tineke.vangassen@ugent.be

Resultaat

De studenten ontwikkelden een digitale publiekshistorische rondleiding aan de hand van de erfgoedapp van Faro. Na het downloaden van de app kan je het resultaat nog tot eind april bekijken. Via de interactieve tour ontdek je de unieke verhalen die schuilgaan achter de muren van de Sint-Baafsabdij. Op verschillende locaties binnen en rond de abdij krijg je als bezoeker telkens bijkomende informatie aangeboden. Bekijk de talrijke 3D-video's, beluister de heldere audiofragmenten en kruip zo in de huis van een echte middeleeuwse monnik. Geniet van de geruïneerde rust.