Q: Wat is Verleden Week?
Niet zomaar een synoniem voor vorige week, maar de meest memorabele week van het academiejaar! We doen hetzelfde maar dan anders: geen lessen, geen Ufora, geen readers en geen papers, maar wel samen het verleden onderzoeken en geschiedenis maken. De laatste dag presenteren we de resultaten op een Historisch Festival. Elke editie van Verleden Week heeft een eigen thema en locatie.
Q: Wanneer is Verleden Week?
Verleden Week vindt plaats van 31 maart tot 4 april 2025, de week vlak voor de paasvakantie. Alle dagen van zonsopgang tot zonsondergang, of toch van 9u tot 17u. Over de middag voorzien we Natuurtjes en soms is er ook na 17u nog wat te doen. Check het randprogramma...
Q: Wat doen we tijdens Verleden Week?
We werken het overkoepelende thema uit in 12 verschillende ateliers. Elk atelier staat voor een aparte uitdaging met andere onderzoeksvragen, bronnen en werkvormen waarvoor studenten en medewerkers diagonaal over de studiejaren en specialismen heen samenwerken. Alle ateliers werken toe naar de ontknoping op vrijdagnamiddag. De Ateliers zijn bedacht en voorbereid door de masterstudenten publieksgeschiedenis.
Ahja, en tussendoor kunnen samen eten, drinken, spelen en dansen.
Q: Wat is het thema van Verleden Week 2025?
Verleden Week 2025 thematiseert de gedeelde geschiedenis van natuur en mens. Het pikt in op de biodiversiteitscrisis en de vraag wat de rol van historici kan zijn in dit wereldwijde en interdisciplinaire vraagstuk. We kijken met een andere blik naar bronnen en collecties en waarderen ons vermogen om verhalen te vertellen.
Q: Moet ik me inschrijven?
Ja! Verken de 12 Ateliers en schrijf je in vanaf 10 maart. Zo weten we hoeveel stoelen, fietsen, treintickets, cambio's, bronnen en verrekijkers we moeten voorzien... Per Atelier streven we naar een goede mix van 1BA tot Ma-studenten. Het aantal plaatsen per studiejaar is daarom beperkt.
Q: Waar vindt Verleden Week plaats?
We installeren ons hoofdkwartier dit jaar in het GUM en de Plantentuin. Waar anders kunnen we de wortels van onze discipline in de Naturalis Historia terug vinden, dan op de campus van de faculteit Wetenschappen? Elk Atelier heeft in en rond het GUM een uitvalsbasis. Vandaar vertrekken we op excursies naar bibliotheken, archieven en... de natuur! Starten doen we allemaal samen aan de ingang van het GUM op 31 maart om 9u. In het Forum van het GUM (op de derde verdieping) installeren we onze sociale en culinaire HUB. Daar ben je elke dag welkom van 9u tot 17u30 voor een babbel, koffie, lunch of AfterWorkDrinks. Ben je niet goed te been of bezorgd over de bereikbaarheid? Mail johan.belaen@ugent.be.
Q: Is Verleden Week gratis?
Verleden Week is gratis. Kosten voor verplaatsing en excursies binnen het Atelier worden betaald door de opleiding Geschiedenis en de faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Merci daarvoor!). Ook de lezingen en workshops op woensdag en donderdagavond zijn gratis. Wie goed oplet, scoort bovendien ook nog een ontbijt en receptie of twee... 's Middags kun je vegetarisch lunchen in het FORUM van het GUM, aan democratische prijzen. Maar je kunt ook een broodje halen in het cafetaria van de Ledeganck of je eigen boterhammen meebrengen. Alleen voor de fuif moet je zelf betalen.
Q: Waarom wordt Verleden Week georganiseerd?
Om bevrijd van alle beslommeringen gewoon graag aan geschiedenis te doen, om de benen te strekken en de geest te verluchten, om de schotten tussen (tijd)vakken te doorbreken, om geschiedenis op diverse manieren te vertellen, om nieuwe talenten te ontdekken, om elkaar te leren kennen, om samenvattingen te scoren, om na te denken over onze rol als historici in de samenleving, om de sleur te doorbreken, om ons eraan te herinneren waarom we nu ook al weer voor deze opleiding gekozen hebben …
Q: Voor wie is Verleden Week bedoeld?
Voor ons! Voor en door studenten en medewerkers van de opleiding Geschiedenis. Maar we maken geschiedenis niet alleen: we werken met biologen en ecologen, met Gentenaars, erfgoedspelers, beleidsmakers, verhalenvertellers en filmmakers, met allerlei strijders voor de natuur. Vrijdagnamiddag vindt er in het GUM een Historisch Festival plaats voor alle medestudenten, oud-studenten, medewerkers van de vakgroep Geschiedenis, experten en toevallige passanten.
Q: Is Verleden Week verplicht voor studenten Geschiedenis?
Ja! Verleden Week maakt integraal deel uit van de Gentse opleiding geschiedenis en we verwachten alle voltijds ingeschreven studenten in de Ateliers. Alle lessen en deadlines van de opleiding worden geschrapt deze week zodat iedereen zorgeloos kan deelnemen.
Wie een keuzevak uit een andere opleiding of de geboorte van een kind niet kan skippen, mag zich een aantal uurtjes verontschuldigen. Combineer je studies met een studentenjob in de week? Ook daar is begrip voor: mail de Atelier-contactpersoon om je situatie toe te lichten of bespreek gewoon samen de weekplanning op maandagochtend 31 maart.
Verleden Week is in de eerste plaats gericht op studenten die voltijds zijn ingeschreven aan de opleiding. Werk- en andere studenten zijn evident van harte welkom om langs te komen en - al dan niet - kortstondig aan te sluiten bij een van de Ateliers. Neem in dat geval contact op met de contactpersonen van de Ateliers die je kunnen inlichten over de dagprogrammaties.
Q: Jaja, maar what's in it for me?
Deelname aan Verleden Week maakt van jou een betere historicus. Ervaring van zowel gestresseerde studenten als onderzoekers leert dat een week de benen strekken, je hoofd luchten en uit je isolement komen zeer inspirerend kan werken en energie geeft. Verleden Week biedt een waardevol perspectief op jouw toekomst als historicus: je haalt de banden aan met medestudenten en medewerkers die niet alleen tijdens je opleiding maar nog een carrière lang je pad zullen kruisen; eerstejaars krijgen beter voeling met wat de historicus allemaal vermag - masters ondervinden aan den lijve hoeveel ze al geleerd hebben; je ontdekt welke mondelinge-, verbeeldende, schriftelijke, sociale, educatieve en kritische vaardigheden jouw sterkte zijn; je verkent de buitenwereld waar historici tewerkgesteld zijn; je kunt het concrete eindproduct toevoegen aan je portfolio én je verwerft een ervaring en resultaat waar je tijdens sollicitatiegesprekken naar kunt verwijzen.
Q: Aarh, mijn vraag staat hier niet tussen...
Blijf je op je honger zitten? Stel je vraag dan aan onderwijsbegeleiders Johan Belaen of Fien Danniau.