Als het op de natuur aankomt, is het menselijk geheugen beperkt: elke nieuwe generatie weet niet meer hoe anders, en vaak rijker, de natuur was ten tijde van de jeugd van hun ouders of grootouders. Dit gat in ons natuurgeheugen noemen we het shifting baseline syndrome. De kennis van de rijkdom van de natuur verdwijnt uit ons collectieve bewustzijn. Omdat we niet weten hoe de natuur er vroeger uitzag, zijn beschermings- en natuurhersteldoelen vaak niet ambitieus genoeg.
Wat kunnen historici doen in tijden van wereldwijde biodiverisiteitscrisis?
Ook wetenschappers zijn zich maar beperkt bewust van de natuurhistorie. Voor biologen en ecologen was geschiedenis lang een blinde vlek. Omgekeerd geldt dat historici lang zijn vergeten om de gedeelde geschiedenis van natuur en mens te onderzoeken. Bioloog Marc Argeloo schreef het boek Natuuramnesie en mobiliseert ecologen en historici voor de ‘natuurlijke historie’. In deze lezing legt hij uit wat er op het spel staat en welke rol is er voor de geschiedschrijving ten tijde van wereldwijde biodiversiteitscrisis.
De inspiratiebron voor Verleden Week
Marc Argeloo is bioloog. Hij onderzocht vogelpopulaties in Indonesië en kwam daarna terecht op sleutelposities bij het Wereldnatuurfonds en Vogelbescherming Nederland. In 2022 verdedigde hij zijn proefschrift over het falende natuurhistorisch bewustzijn. Tegelijkertijd kwam het gelijknamige boek Natuuramnesie uit. Het boek maakte veel los. Het inspireerde niet alleen tot een documentaire en theaterproducties, ook deze editie van Verleden Week is schatplichtig aan deze man en zijn boek! Argeloo doceert sinds 2024 het vak Memory and the Environment aan Universiteit Leiden. Hij schuimt Vlaanderen en Nederland af met begeesterende lezingen en podcasts.
Praktisch
De lezing vindt plaats op donderdag 3 april, 19u30-21u in de Blandijn, auditorium Franz Cumont. De spreker wordt ingeleid door Thijs Lambrechts.
De lezing is gratis, gelieve je in te schrijven via https://event.ugent.be/registration/Natuuramnesie.
Een organisatie van Verleden Week in samenwerking met de alumnivereniging O.S.G.G.