De heilige Macharius is een klinkende naam in de Gentse geschiedenis en een wijk in de stad erfde zelfs zijn naam. Maar wie is deze mysterieuze bisschop eigenlijk? Wanneer duikt hij op en hoe verwierf hij naam en faam? Waarom en door wie werd hij ingezet en gebruikt doorheen de tijd? Hoe evolueerde de verering van deze heilige en hoe uitte zich dat in de iconografische representaties? Welke betekenis en invulling gaven buurt en stad aan deze ‘Armeniër’, ‘pestheilige’, ‘godsdienstfundamentalist’, ‘asielzoeker’, ‘ronselaar’ in het verleden en wat blijft daar vandaag van over? Heel wat raadsels en vraagtekens die we aan de hand van beeldmateriaal uit verschillende periodes zullen beantwoorden. De diverse gedaantes die deze heilige door de eeuwen heen aanneemt, voeren ons langs verschillende plaatsen in de stad en brengen ons in contact met rituelen en feestcultuur, maar evengoed met politieke strijd en doelbewuste recyclage van het verleden. Laag per laag zullen we de beeldvorming rond deze mysterieuze figuur de- en reconstrueren waarbij we werken naar een creatieve voorstelling op vrijdagnamiddag.
Team
Nele Defruyt, Rémy Rousselle, Marc Boone, Anne-Laure Van Bruaene, Frank Cotman, Tineke Van Gassen, Thomas Donald Jacobs, Sieben Feys, Bavo Allaert, Sam Dossche, Svenja Rooymans, Pauline Stoffelen, Ruben Verkest, Bruno Beyen, Chimakadze Giorgi, Elyse Van Peel, Pieter-Jan Volkaert, Waso Vandenhaute
Contact: tineke.vangassen@ugent.be
Resultaat
Het atelier 'Wie is Macharius?' leverde maar liefst drie eindproducten op. De studenten maakten een schrijn voor Macharius met beelden die ze op basis van hun onderzoek zorgvuldig uitkozen en bewerkten. Daarnaast presenteerden ze een zine (afkorting van fanzine en magazine) en werkten ze eveneens de Wikipedia-pagina over Macharius grondig bij.