Editie 2019: Buren van het verleden
Tussen 1 en 5 april 2019 vond de eerste projectweek van onze opleiding plaats. 5 dagen lang streken we neer in en rond de monumentale Sint-Baafsabdij. Diagonaal over de studiejaren en specialisaties heen gingen we op zoek naar de materiële en mentale restanten van het verleden en hun actuele betekenis voor buurt en buren.
Geschiedenis is een plaats. Het moderne leven is gebouwd op de materiële en mentale restanten van het verleden. Wat is de impact van geschiedenis op een buurt en welke betekenis geven buurten en buren aan hun geschiedenis? Welk verleden van de abdij en haar buurt wordt getoond en verteld? Of blijft onverteld en onzichtbaar? Welke geschiedenis drijft boven en waarom? Wie eigent zich de geschiedenis toe en wat doet dat met een buurt en zijn bewoners? Dit zijn het soort vragen waar we ons tijdens Verleden Week 2019 op hebben gericht.
Locatie
In en rond de Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai 43, 9000 Gent. (Plan)
Programma
Tijdens Verleden Week wordt er niet alleen in ateliers gewerkt, er is ook silent disco, spijs en drank, een buurtdebat, slam poetry, een opendeur en veel meer. Alle informatie over deze randactiviteiten vind je hier terug.
Bekijk het volledige programma
- Open abdijdeur: Op het einde van een week lang onderzoek tonen de studenten hun resultaten in de Sint-Baafsabdij.
- Depot voor gearchiveerde kamerplanten en potten: Leen je kamerplant een weekje uit voor onze tijdelijke huiskamer en kom hem vrijdagavond weer oppikken, voorzien van onze plantenfiche. Op moment van inlevering gaan we in gesprek over je plant(en), en vullen we samen een informatiefiche in. Tijdens de week worden die verhalen samengebracht door de studenten .
- Slam poetry: LINE-UP: Joris Pinseel, Noctu, Kristien Spooren en Tilke Wouters
- Silent disco: Geen Verleden Week zonder een feestje! Daarom organiseren we een silent disco voor alle studenten en medewerkers van de opleiding geschiedenis. Het feestje gaat door op een unieke locatie: de MACHARIUSKERK!
- Buurgesprek met buurtmakers: We bespreken de actuele gevolgen van de keuzes uit het verleden. Hoe staat de wijk er vandaag voor en welke uitdagingen brengt de toekomst? Aan de tafels zitten bewoners en beleidsmakers, jonge en doorwinterde inwijkelingen, Gentenaars, passanten, gebruikers en liefhebbers van Macharius en Heirnis.
Ateliers
Als student geschiedenis kon je je in 2019 inschrijven voor één van de tien ateliers waarin we ons tijdens Verleden Week 2019 over verschillende onderzoeksvragen hebben gebogen. Hier ontdek je de thema's, methodes en resultaten van elk van de ateliers. Die resultaten hebben we op het einde van de week gedeeld met het publiek tijdens onze Open (Abdij)Deur voor alle buurtbewoners, oud-studenten, UGent’ers en passanten!
Resultaten?
Kanotocht, digitale kaart, app, quiz, podcast, publiek debat, ... Wat elk atelier als resultaat heeft opgeleverd, ontdek je via de atelierpagina's.
- Wie is Macharius?
- Wijk in achteruit
- Water en/and Portus Ganda
- Korte Keten: landbouw, voedsel, natuur en stad
- Geruïneerde rust
- Zelfde straat, 130 jaar later
- Vervuiling wringt
- Trefpunten
- Buurtmakers
- Live vanuit de Sint-Baafsabdij
Sfeerbeelden
Met dank aan: Universiteit Gent / Historische Huizen / Buren van de Abdij / Vanier / Liberas / Stadsarchief Gent / AMSAB-ISG / DéKachePot / Rijksarchief Gent / Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent